Is er leven na kapitalisme

Is er leven na kapitalisme?

“Het lijkt wel alsof het makkelijker is het einde van de wereld voor te stellen dan het einde van het kapitalisme” – die zin past goed bij de demonstraties in Hamburg onlangs, naar aanleiding van de G20-top.

Lees verder
het-westen-steelt-afrika-arm

Het Westen steelt Afrika arm

Afrika is al rijk, het Westen hoeft alleen maar te stoppen met het stelen van die rijkdom. Dit is de conclusie van een onlangs verschenen rapport. Een prikkelende omkering van het verhaal dat we onszelf vertellen.

Lees verder
Boise_Valley_wheat_field

Elke korrel graan telt

In de file staan is goed voor de economie. Maar als je je werk mist om te zorgen voor een zieke ouder, dan hapert de groei. Dat komt doordat we economische groei meten aan de hand van één getal, het bruto binnenlands product (bbp).

Lees verder
boer-zoekt-baan

Boer zoekt baan

De prijzen voor landbouwgrond zijn hoog en de winstmarges klein. Hoe kun je als boer toch zorgen voor een zeker bestaan? De Brabantse boerderij De Herenboeren doet het anders: niet de boer, maar gezinnen uit de omgeving bezitten het land.

Lees verder
Boeren met kiespijn

Boeren met kiespijn

Landbouwgrond is de basis van onze eerste levensbehoefte: eten en drinken. Logisch om deze grond te zien als een kostbaar geschenk van de natuur, en niet als marktproduct. Maar dat is lastig door het bestaan van grondeigendom.

Lees verder
Snel Geld #5

Einde van het poldermodel?

In de jaren negentig speelde Nederland mee in de eredivisie van de zakenwereld. Hoe ontstond deze groeispurt? Die vraag stelt Jort Kelder in aflevering vijf van ‘Het snelle geld’. Hij komt uit bij het poldermodel.

Lees verder
Unilever op de groene toer

Unilever op de groene toer?

Grote bedrijven brengen ons welvaart, maar belasten ook onze aarde. Een noodzakelijk kwaad? Of kunnen deze giganten hun impact omzetten in iets positiefs? We nemen de groene ambities van Unilever onder de loep.

Lees verder
groene-revolutie-bij-shell

Groene revolutie bij Shell?

De afgelopen maanden werd olie-gigant Shell wakker geschud door een groene revolutie. Het initiatief ‘Follow this’ mobiliseerde aandeelhouders en kreeg een groen agendapunt op de Shell-aandeelhoudersvergadering.

Lees verder